Skip to main content

Mostanság sok olyan ismerőssel beszélgettem, akik heti rendszerességgel (3-5 alkalom) sportolnak, ráadásul elég izomból nyomják, szóval sokat és/vagy sokszor edzenek, versenyeznek (főleg a futók), és szinte mindegyiküknél valamilyen formában jelen van a hát,- derék,- ágyéki gerinc, vagy a térd, boka fájdalma. Általában ők fiatal korban napi rendszerességgel mozogtak, aztán jött egy viszonylag hosszú inaktív időszak, majd 30-40 éves koruk körül ismét sportolni kezdtek. Sokuk ma frissebbnek és egészségesebbnek is érzi magát, csak hát az a fránya hát,- és/vagy ízületi fájdalom (főleg reggelente, meg amikor kimarad egy-egy edzés) megkeseríti a napjaikat.

MI LEHET A FÁJDALOM OKA?

A sportolás utáni fájdalom hátterében sajnos majdnem minden alkalommal a helytelen testhelyzet áll, amit az egyén bevisz a napi sportba (sokszor tudattalanul is), és sajnos hajlamos a sport számlájára írni a diszkomfort érzetet, pedig ha alaposan megvizsgáljuk, hogy a testrészek pontosan milyen helyzetben is kapják a terhelést, vagy milyen az edzés utáni relaxáló („normál”) pozíciót, azonnal felfedezhetjük a hibákat, és indulhatna is a korrekció…

MIÉRT FONTOS, HOGY HELYESEN ÁLLÍTSD BE AZ ALAPOKAT?

Amikor helyes testtartásban állunk, oldalról azt látjuk, hogy a boka-térd-csípő-könyök-váll-fül egy egyenes mentén helyezkedik el; ennek a tartásnak viszonylag kényelmesnek kellene lennie (megjegyzem, akinek a hátizmai kellően erősek, a megfelelő has,- és lábizmok kellően nyújtottak, és az ízületek is egészségesek, annak ez kényelmes is, bármilyen hosszan is kell ácsorognia). Ebben a helyzetben nem kell sem domborítani, sem homorítani, ez egy ún. tónusos helyzet, amikor minden izom és ízület a helyén van, de nem feszítve, csak „tartásban”. Na ezt a tartást kellene alaphelyzetként bevinni a mindennapokba, aztán a sportba, és így már mindegy, hogy az illető előredönt (pl. kerékpározásnál, Kettelbell-nél, vagy guggolásnál), vagy épp teniszezni, futni kezd, mert a testtudata sport közben és annak befejeztével is vissza fogja „tenni” a megfelelő helyzetbe.

Ezen alaphelyzet megteremtésére, visszaállítására rendkívül hatékonyak a jóga ászanák!

Fontos tehát, hogy szakember segítségével mielőbb kezdd el:

  • beállítani a boka helyzetét!!! (EZ AZ EGYIK LEGFONTOSABB, MERT ETTŐL FÜGG AZ ÖSSZES TÖBBI ÍZÜLET HELYZETE!!!!!)
  • beállítani a térd helyzetét (erre kiválóak a Trikonasana – Háromszögtartás és a Virabhadrasana – Hősi póz gyakorlatok)
  • ellenőrizni a medence dőlésszögét és korrigálni (Utkatasana – Széktartás)
  • kellően megnyújtani a Hamstring-et (Dandasana- Nyújtott lábas ülő póz)
  • megerősíteni a mélyhátizmokat, a Core-izmokat (Kobra, Chaturanga dandasana – Bottartás)
  • hátracsavarni és lehúzni a vállakat, aktiválni a lapockaközelítő izmokat, amikor szükséges (Tadasana – Hegypóz)

Ahhoz, hogy a probléma megszűnjön, sokszor hetek, hónapok kellenek, senki ne gondolja, hogy 10-20 év hordalékát egyik napról a másikra kisöpörheti a testéből, viszont odafigyeléssel, türelemmel és alázattal sokat tehetünk azért, hogy még évekig élvezhessük a mozgás örömét.

Leave a Reply