Skip to main content

Mik azok az irányelvek, amik alapján viszonylag könnyedén át lehet térni a Gluténmentes táplálkozásra?

A kezdeti sokkot követően (orvos, táplálkozási tanácsadó, terapeuta közli, hogy minél előbb át kellene térni a GM étkezésre) az alábbi lépéseket érdemes megtenni:

1. Mérlegelj!

Tudom, hogy – főleg kezdetben – sok macerával, odafigyeléssel jár, de érdemes végiggondolni, jelen helyzetben hogy érzed magad, és ha bevezeted az új étkezést, milyen pozitív változás lesz várható; pl. puffadás, légszomj, hascsikarás és egyéb fizikális tünetek enyhülése/megszűnése, pszichés állapot pozitív változása.

2. Tudd, hogy saját érdekedben (t)eszed, és senki más nem tud helyetted lépni!

A tudatos, figyelmes étkezés a mindennapjaidra is ki fog hatni. Előbb éred el, hogy jóban legyél önmagaddal, nem kell, hogy kívülről várd a segítséget.

3. Ne a sütés-főzéssel kezd!

Kezdetben, mondjuk pár hétig olyan ételeket válogass össze, amikben eleve nincs glutén (zöldség, gyümölcs, hús, hal), és közben gondolkodj el azon, hogy a kedvenc  fogásaidat milyen módon tudnád beszerezni/elkészíteni GM változatban. Ne hidd el senkinek, hogy a GM kaják rosszabbak, silányabbak, íztelenebbek, mint a nem mentesek.

4. Ha valamiben lenne glutén, mivel tudod kiváltani?

Pl. a habarás, rántás, sütemények készítésénél mivel tudod helyettesíteni a búza,- vagy rozslisztet. itt majd meg kell tanulni azt is, hogy mi a különbség a „natúr” és a „vegyes” (tésztaalapú) lisztek között, melyik, hogyan használható pl. muffin,- palacsinta,- piskóta,- leveles tészta,- vagy főzés alapokhoz. (bőven válogathatsz pl. a rizs, kukorica, GM zab, kókusz, hajdina, köles stb. lisztek közt)

5. Ismerd meg a GM termékek piacát, és ha kell kérj segítséget!

Ne légy türelmetlen, nem kell egy nap alatt. Minél több infót összegyűjtesz, annál kézenfekvőbb lesz. Ha egy gyerek meg tudja csinálni, Te is képes vagy rá! Keress a Facebook-on, vagy egyéb internetes portálokon olyan csoportokat, fórumokat, akik hasonló cipőben járnak, mint te,- sokszor hasznosabb, mint orvoshoz futkosni.

6. Figyeld meg, mire van/lesz időd az étkezések kapcsán!

Otthon főzöl/eszel, vagy máshol. Ha otthon, akkor mit preferálsz: a főzést, és/ vagy a sütést. Ha nem otthon, akkor mik a kívánalmaid: cseréld a mennyiséget minőségre, és keress olyan helyeket, ahol lehet választani GM ételeket is. Keress az interneten recepteket.

7. Figyeld a tudatosságod, és ne csábulj el!

Minden eredményesen megtett lépés egészséggel és könnyedséggel fog kárpótolni, minden „visszaesés” rosszabb közérzettel fizet.

8. Ne hagyd, hogy a környezeted leszóljon!

Az, hogy egészséges, tudatos életet akarsz élni, a te döntésed! Ne engedd (vagy legalábbis ne törődj vele), hogy bárki ócsároljon, beszólogasson csak azért, mert segíteni akarsz magadon. Rövidesen ők is a te sorodba állnak be.

9. Naponta többször mondd el és tudatosítsd, hogy amit teszel, annak nemsokára szemmel látható és fizikálisan tapasztalható, pozitív eredménye lesz!

10. Figyeld meg, hogyan változnak az érzékszerveid!

Az ízlelésed, a szaglásod, a látásod, az idegrendszered, a világhoz, a feladatokhoz/problémákhoz való hozzáállásod alapjaiban fog megváltozni! Lassan nyugodtabbá, stresszmentesebbé válsz, minden élesebbé, egyértelműbbé, könnyedebbé fog válni, és rövid időn belül meg fogod tudni különböztetni a minőségi élelmiszert/életvitelt a káros adalékanyagokkal telenyomott szeméttől, amit már kívánni sem fogsz. 

Leave a Reply