Skip to main content

Az egészséges és beteg ember közötti különbség abban áll, hogy míg előbbi képes magát önállóan egyensúlyban tartani (helyes életmóddal, és életvitellel), utóbbinak külső segítségre is szüksége van ahhoz, hogy a megbillent alapreguláción segítsen.

A természetgyógyászat csakúgy, mint az orvostudomány a beteg egyensúlyának viszaszerzésére tesz kísérletet (és itt most tekintsünk el az összeesküvés-elméletektől, meg a gyógyszerlobbitól stb.). Míg utóbbi diagnózissal, és – többnyire a tüneteket kezelve – gyógyszerezéssel avatkozik bele a rendszerbe,  addig előbbi állapotfelméréssel, és az öngyógyító mechanizmus serkentésével igyekszik hatni a tüneteket produkáló okokra. Mindkettő alkalmzaható és jó megoldás lehet, amennyiben a megfelelő helyen és időben érkezik a segítség és zajlik a kezelés, baj akkor van, ha az arányok eltolódnak.

Nem mindegy azonban – főként egy krónikus betegség esetében -, hogy a hosszantartó gyógyszeres kezelések milyen mellékhatásokat produkálnak az emberi szervezetben, ill., hogy egyáltalán a gyógyszerek hatására van-e állapotjavulás, vagy csak stagnálás, rosszabb esetben egészségromlás figyelhető-e meg, aminek hatására újabb adag gyógyszer kerül felírásra… Az orvosi rendelők – funkciójuknál fogva – alkalmatlanok arra, hogy a pácienssel az orvos hosszabb időt töltsön el, ezalatt kikérdezhesse az életkörülményeiről, lelki megterheléseiről, gondjairól. A betegségek kialakulásában az is döntő fontosságú, hogy sajnos az emberek nagy százaléka nem ismeri a legalapvetőbb egészségvédő módszereket sem, ami miatt – gyakran már fiatal korban – annyi az idült megbetegedés.

A RESPIRITI®-ben viszont a kikérdezés által lehetőség nyílik olyan állapotfelmérésre,  amely fényt deríthet a sokszor lappangó, csak tüneteket okozó betegségek hátterére (pl. depresszió, álmatlanság, idegi kimerültség, étvágytalanság, rossz bélműködés, hízás stb.), ráadásul a legtöbb esetben azonnal elkezdhető a kezelés, vagy kezelés-sorozat.

A természegyógyászatban mindig a „beteg” érdekeit kell szem előtt tartani, úgy, hogy legalább ne ártsunk! A holisztikus gyógyítás alaptörvényei ma is ugyanúgy érvényesek, mint 5000 évvel ezelőtt, és könnyen alkalmazkodnak a kihívásokhoz anélkül, hogy az alapokat meg kellene változtatni (pl. a gyógynövények, ásványok, forrásvizek régen is ugyanúgy hatottak, mint napjainkban, a Nap akkor is égetett, a jég akkor is fagyasztott…). Ez azért lehetséges, mert a természetgyógyászati kezeléseket körültekintően, évezredek tapasztalatai alapján, a természettel egységben, az örökérvényű törvényeket betartva alkották meg.

Hiszem, ha a természetgyógyász kellő időt szán a páciensre, együttes erővel képesek feltárni a bajok, problémák okait. Elkezdődhet ilyenkor az a fajta kezelés, amelyben az ember nem akarja megváltoztatni a természet törvényeit, jobban érti az összefüggéseket, és észreveszi azt is, hogy ő is az Egész része.

Leave a Reply